WordPress-website vertalen

Heeft jouw organisatie een WordPress-website en wil je deze graag (laten) vertalen? Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Zo beschikt WordPress bijvoorbeeld over diverse plug-ins om jouw website effectief te vertalen én om deze meertalig te onderhouden. Wij vertellen je erover!

Wat is WordPress?

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte contentmanagementsysteem (CMS), een toepassing die het mogelijk maakt om zonder veel technische kennis een website te onderhouden en te publiceren. WordPress is ontstaan als blogsysteem, waarin automatisch de laatste blogberichten worden getoond op de website. Inmiddels is WordPress uitgegroeid tot een volwaardig CMS waarin allerlei soorten websites kunnen worden gebouwd en beheerd.

Mogelijkheden voor je WordPress-website

Doordat WordPress open source software is, is het voor iedereen gratis te gebruiken. Er zijn tal van mogelijkheden om jouw WordPress-website door middel van allerlei betaalde en gratis functionaliteiten (plug-ins) uit te breiden. Ook kun je kiezen uit diverse betaalde of gratis thema’s voor jouw website. Daarnaast is WordPress makkelijk in gebruik en mede daardoor erg populair. Eén van de vele mogelijkheden betreft het eenvoudig onderhouden van jouw website in meerdere talen.

Vertalen én onderhouden van jouw WordPress-website

Om jouw potentiële klanten aan de andere kant van de wereld – of gewoon in jouw buurland – aan te kunnen spreken, is het belangrijk om jouw communicatieteksten beschikbaar te maken in de taal van die klanten. Jouw website is tegenwoordig misschien wel jouw belangrijkste communicatiemiddel.

Om jouw WordPress-website te vertalen, zijn er diverse mogelijkheden. Natuurlijk kunt je jouw teksten kopiëren en plakken in een Word-bestand, om dit bestand vervolgens te laten vertalen. WordPress beschikt echter ook over plug-ins om jouw website een stuk effectiever te vertalen én om deze meertalig te onderhouden. Eén van de meest gebruikte vertaalplug-ins is WPML Multilingual CMS. Met WPML creëer je als het ware nieuwe pagina’s per taal die aan elkaar gekoppeld worden.

Wil je ook jouw WordPress-website laten vertalen?

Neem contact op

WordPress vertalen met WPML

WPML is een betaalde plug-in, waarmee je jouw WordPress-website relatief eenvoudig in meerdere talen kunt opzetten en onderhouden. Je kunt de plug-in aanschaffen voor een eenmalig bedrag van een paar tientjes. Om toegang te houden tot support, kun je ook kiezen voor een jaarlijks abonnement. Daarnaast is er online ontzettend veel informatie te vinden over het gebruik van WPML. De meeste thema’s in WordPress zijn compatibel met de WPML-plug-in en WPML is SEO-vriendelijk, wat inhoudt dat bijvoorbeeld ook de meta-omschrijvingen kunnen worden vertaald.

Website vertalen in WordPress

WPML is op diverse manieren te gebruiken. Je kunt door middel van de plug-in jouw website koppelen aan professionele vertalers of aan een vertaalbureau, waardoor je gemakkelijk een nieuwe webpagina kunt laten vertalen. Een andere manier om jouw WordPress-website te vertalen, is door jouw diverse webpagina’s via WPML te downloaden als .xliff-bestanden. Je kunt dan kiezen welke delen van jouw website vertaald mogen worden. Vertaalbureau LinQuake kan deze xliff-bestanden met behoud van de code voor jou vertalen, waarna de vertaalde bestanden weer eenvoudig te uploaden zijn in WordPress. Met een paar drukken op de knop staat de vertaling van jouw webpagina online!

Voordelen van het gebruik van WPML

In plaats van de teksten op jouw website te copy-pasten in Word en dan te laten vertalen, kan het dus voordeliger zijn om te kiezen voor vertaling door middel van WPML. Wij hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:

  • Een volledige website kan een behoorlijke hoeveelheid tekst bevatten. Het kopiëren van deze tekst, het plakken ervan in een Word-document en het laten vertalen, om de tekst vervolgens opnieuw te kopiëren en terug te plakken is erg tijdrovend en daarnaast foutgevoelig. Er kan zomaar een zin, een alinea of een hele pagina worden vergeten. De export- en importfunctie in WPML is makkelijk in gebruik en een stuk sneller. Dit scheelt je dus een hoop tijd. En je houdt een goed overzicht van de stand van zaken.
  • Hetzelfde geldt voor het up-to-date houden van jouw website. Bij iedere nieuwe webpagina kun je met WPML eenvoudig de webpagina direct laten vertalen door een externe professional of een xliff-bestand downloaden en dit laten vertalen, om het daarna weer eenvoudig te uploaden. Het kopiëren en plakken van de tekst is tijdrovender. Het updaten van de website wordt hierdoor ook in andere talen toegankelijker gemaakt.
  • Als Vertaalbureau LinQuake voor jou het xliff-bestand mag vertalen, doen wij dit in onze online vertaalomgeving. We bewaren deze vertalingen in een vertaalgeheugen en kunnen vaste vertalingen voor vakgerelateerde en bedrijfseigen termen vastleggen. Op deze manier zorgen we voor consistente vertalingen en kloppende terminologie.

Samenwerking

Heb je een WordPress-website die je graag wilt laten vertalen? Vertaalbureau LinQuake kan in overleg met jouw webbouwer de plug-in laten installeren, waardoor de webbouwer zelf de controle houdt over de ‘achterkant’ van jouw website. Wij zorgen daarna voor de vertaling. Ook kan LinQuake zorgen voor de volledige implementatie van de WPML-plug-in, om vervolgens de xliff-bestanden te downloaden, vertalen en weer te uploaden. Technische kennis in huis? Dan kun je uiteraard ook zelf WPML installeren en configureren en de xliff-bestanden bij ons aanleveren. Kortom, er zijn diverse samenwerkingen mogelijk, waarover wij graag vrijblijvend met jou in overleg gaan.

Wil je andere bestandsformaten vertalen?

Bekijk de mogelijkheden

Ook interessant voor jou:

Professionele vertalingen

Bekijk pagina

Referenties

Bekijk pagina